Kecap Kupang dicokot ti ngaran raja Helong: “Nai Koepan” atawa “Lai Koepan” anu ngawasa sarta maréntah wewengkon ieusaméméh datangna bangsa kulon (Portugis sarta Walanda). Kiwari ngaran ieu masih terus di paké nepi ka jeung ayeuna.
Dayeuh ieu nunda loba pesona, hususna penggemar sea food. Wisatawan anu nganjang ka dayeuh ieu biasana terkesan kalayanlauk beuleum anu ukuranana badag-badag jeung harga anu relatif murah. Dinikmati kalayan sambal has Kupang, tangtu wisatawanbaris langsung jangji ka diri sorangan: "hiji waktu engké, kuring baris balik deui". Ogé cumi-cumi sarta hurang seger anungaluarkeun aroma amis sabot dibeuleum pohara ngondang selera. Digigireun / sabeulah éta wisatawan ogé baris disuguhkan salah sahiji kadaharan has dayeuh Kupang, nyaéta "jagung bose". Kadaharan ieu dijieun ti campuran jagung sarta sayuran sarta biji-bijian (biasana kacang héjo sarta kacang taneuh). Aya ogé "daging se'i", nyaéta daging sapi atawa daging babi anu dihaseup sartadicampur susu, garam sarta rempah-rempah ku kituna rasana aya anu amis sarta ogé asin. Dayeuh ieu ogé ngabogaan pesonawisata alatan ngabogaan basisir keusik bodas anu éndah sarta sagara bulao anu geulis. Wewengkon perairannya (sagara) sarasa dihiasi ku para pamayang-pamayang anu digawé di jero peuting, alatan lampu-lampu para pamayang kasebut seolah-olahngagambarkeun wiati dipeuting poé anu pinuh jeung béntang. Saprak sawatara warsih pamungkas ieu jadi langganan persinggahan peserta pasanggiri parahu layar internasional. Hiji deui anu unik nyaéta padagang jagung beuleum anu terbentang sapanjang trotoardi jalan El Tari (di hareup Kantor Gubernur) jadi tempat favorit kawula ngora Dayeuh Kupang.
Komentar